“Kan jij even wat foto’s maken?” Dit vroeg een man aan mij op een mooie zomerse dag tijdens een tuinfeest in 2003. Hij gaf mij zijn fotocamera al zowat aan voordat ik antwoordde dat ik helemaal geen ervaring met fotograferen heb. Het maakte hem niet uit, al zouden ze alle 36 mislukken, de poging zou hij al waarderen. Goed, daar kon ik geen nee tegen zeggen. Ik nam de fotocamera aan en deed mijn best er iets van te maken. 

Hoe? Vooral door goed te kijken en de focus (die overigens subliem werkt met deze camera & objectief combinatie) precies te leggen op datgeen wat ik in beeld wilde brengen. Het leek waarschijnlijk alsof ik precies wist wat ik deed, zo intensief deed ik mijn best. Het rolletje was in een mum van tijd vol en kort daarop werd er een nieuw rolletje in gedaan. En jawel, ook dit rolletje schoot ik enthousiast vol. Enkele dagen na het tuinfeest waren de foto’s ontwikkeld en kreeg ik te horen of ik er überhaupt iets van had gebakken. Warempel waren nagenoeg alle van de 72 foto’s niet alleen goed scherp, ze zagen er ook nog eens sfeervol uit! In de weken er na werd ik best wel overspoeld met complimenten. Ik zei er wel eens waar telkens dankjewel voor, maar tegelijkertijd wist ik maar al te goed dat het niks anders dan beginnersgeluk was. 

Laten we eerlijk zijn; ik had werkelijk geen idee wat ik deed. Maar dat was iets wat ik dankzij de complimenten wel heel graag wilde leren. Mede omdat YouTube in die tijd nog niet bestond, was het best moeilijk om online aan informatie te komen over leren fotograferen. Het was me echter wel gelukt om een aantal fotografen te vinden die bereid waren mij het 1 en ander te leren. 

In diezelfde periode kwam de man die mij destijds vroeg om wat plaatjes te schieten naar me toe met zijn camera en een berg aan toebehoren. Hij zei tegen me: “Deze camera is beter aan jou besteed.” Hij stond er op dat ik zijn camera aan zou nemen. Op dat moment wist ik niet dat ik zo’n 4 jaar later mijn eigen bedrijf in fotografie zou beginnen. Het begon dus door die man en deze Canon A-1! Ik koester het waanzinnig mooie gebaar van die man vandaag de dag dan ook nog steeds! 

#analogefotografie #vintage #fotografie #35mmslr #canon #a1 #canonfd #50mm #canona1 #canonnederland #teamcanon #fujifilm #howitstarted #vanderborgfotografie #mooiemomentenverzamelaar #breda #gift #dankbaar 

Comments are closed.