



Gisteren kwam ik in de supermarkt een man tegen die ik tijdens mijn ochtendwandelingen regelmatig tegen kom. Gesprekken met deze man gaan niet over “of het een lekker weertje is of niet”, ook niet over “heb je dat tv-programma gezien of het nieuws gehoord?”, nee, met hem heb ik veelal diepgaande, filosofische gesprekken. En dat op een manier waarin we elkaar met enige regelmaat uitdagen met tegengestelde zienswijzen of dat we elkaars bewustzijn verruimen met (tips over) interessante literatuur. Dit keer kregen we het over economie, wat mij deed denken aan deze 3 foto’s (de vierde foto is een uitsnede uit de derde foto) die ik vorig jaar had gemaakt.
Om dat bruggetje hier helder te maken begin ik bij Economie, iets wat oorspronkelijk een voortvloeisel van huishoudkunde is & wat later staathuishoudkunde werd. Lang verhaal kort: Die man en ik zijn het er in ieder geval stellig over eens dat het huidige systeem niet werkt. Althans, niet voor het volk. Al lang niet meer. En toch wordt nogal krampachtig aan het huidige systeem vastgehouden, waarschijnlijk zolang er nog geen nieuw systeem geïmplementeerd is. En dan is het nog maar de vraag of het nieuwe systeem wel écht, zonder dubieuze of op machtsbeluste voorwaarden, oprecht met open armen door het volk ontvangen wordt. Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan deze Kauwen. De Kauw hier links in beeld, heeft maar 1 pootje waar het beestje op kan staan. Wanneer hij/zij probeert te zoeken naar Engerlingen onder het gras, dan verliest de Kauw zijn/haar balans. De Kauw rechts (waarschijnlijk diens partner) heeft dat door en voert de Kauw links regelmatig Engerlingen. Eenrichtingsverkeer. Ik zie dit al meer dan een jaar tussen deze Kauwen gebeuren. Klaarblijkelijk niet omdat het beestje iets terug verwacht, nee, gewoon omdat het beestje een ander beestje kan helpen. Onvoorwaardelijk.
De huidige economie draait vooral op voorwaardelijk, met een achterliggende kern van hebzucht zelfs. Deze meer- meer- meer-maatschappij weet al lang geen maat meer te houden. Er lijkt ook geen gezond balans te zitten tussen hoe er voorwaardelijk en hoe er onvoorwaardelijk met lekaar gehandeld wordt. Veel mensen zijn door het huidige systeem al direct of indirect uit balans geraakt. En dat worden er met de dag meer & meer. Ook de voorwaarden, of beter gezegd de regeltjes, worden met de dag meer en meer. Regeltjes die veelal onder valse voorwendselen ’noodzakelijk’ worden geacht. Maar wanneer je ze van een afstandje bekijkt dan valt het al snel op dat het steeds meer regeltjes zijn die juist voor meer verdeling in de maatschappij zorgen, die juist kleine bedrijven (ZZP en MKB) kapot maken en grote bedrijven doen laten groeien, en regeltjes die lijken te proberen het verdoezelen dat het monetaire systeem hartstikke kapot is (waarschijnlijk al sinds 1971). Dat er iets moet veranderen is zeker. Maar laat het dan een verandering zijn waarbij balans, vanuit liefde, de boventoon voert.
#balans #kauwen #vanderborgfotografie